De club is ontstaan in 1999, met enkele leden-renners bij de vrije bonden die klant waren in de fietsenwinkel van Rudy Cornelis te Hamme. De club groeide uit tot een team van een 40-tal renners bij de elites zonder contract en vrije bonden. In de periode 2003-2009 nam de club regelmatig deel aan Belgische interclubs en buitenlandse wedstrijden in Frankrijk, Ierland en zelfs Zuid-Amerika, met als hoogtepunt een drievoudige deelname aan de Tour de Guyane in Frans-Guyana, met dubbele ritwinst en het dragen van de gele leiderstrui.

In 2007 werd beslist om met een jeugdwerking te starten, die in 2008 dan ook effectief van start ging. De 10 leden in 2008 groeiden snel aan, tot vlot boven de 160 jeugdleden vandaag waardoor we één van de grootste jeugdclubs in België zijn. Het aantal leden bij de beloften, elites zonder contract en renners bij de vrije bonden werd intussen afgebouwd door vertrekkende renners en renners die stoppen niet meer te vervangen.

Om die clubgroei te realiseren, werd ook de werking en structuur van de club aangepast. Zo is de club sinds 2010 een vzw. Het handjevol medewerkers uit de beginperiode groeide uit tot een geolied team van meer dan 50 vaste medewerkers. Hierbij heel wat gediplomeerde trainers en initiatoren, dit omdat de club een jeugdopleiding van de hoogste kwaliteit wil bieden. Toen Sport Vlaanderen en Cycling Vlaanderen in 2014 een labelling voor de kwaliteit van wielerclubs startten, behoorde onze club dan ook van het eerste jaar thuis in de categorie “Gouden jeugdclub”, het hoogst haalbare kwaliteitslabel. Sinds de start van deze labels, behaalde onze club steeds het hoogste label.

De club leidde de voorbije jaren al diverse provinciale, Vlaamse en Belgische kampioenen op. En dit in bijna alle disciplines (weg, tijdrijden, veld, piste) en in vele categoriën (U15, U17, U19). Toch ligt de nadruk niet op de uitslag van de renner, wil op zijn/haar ontwikkeling, dit allemaal in een leuke en ontspannen context. In het deel op onze site over de clubvisie kan je lezen hoe we dit ontwikkelingsproces zien en hoe we dat concreet invullen.

Als moderne club evolueren we jaarlijks mee met de veranderende noden op het vlak van begeleiding, materiaal, training enz en zijn we een regelmatig een voorloper wat de introductie van innovaties betreft. De ontwikkeling van de renners staat hierbij steeds centraal. De club onderschrijft ook de waarden zoals die in de Panathlon-verklaring zijn onderschreven. Klik hier om de Panathlon-verklaring te lezen.