4 Jeugdclubs in Europa, waaronder het Papillon-Rudyco-Janatrans Cycling Team, hebben in 2015 beslist om het ITD Team op te richten, een nieuwe alliantie tussen wielerteams. Dit team maakt meer internationale ontwikkelingsmogelijkheden voor jong wielertalent mogelijk, dit door middel van een internationale samenwerking. ITD staat voor ‘International Talents Development’. Het doel is om meer mogelijkheden te bieden aan jonge renners van de deelnemende clubs om in het buitenland te koersen en nieuwe ervaringen op te doen. 

Vanaf 2017 stappen de ITD clubs ook in een nieuw Erasmus+ project. Door dit project zullen de clubs nog meer uitstraling aan het project kunnen geven.

De 4 teams die in 2017 het ITD Team vormen zijn:

Daarnaast steunt ook Specialized dit internationale samenwerkingsverband.

 

Hoe werkt het?

De clubs zullen interessante koersen in hun land (of aangrenzend land) selecteren, zij het een interclub of een individuele koers. De andere teams kunnen dan bij interesse ook deelnemen met renners (bv als mix team). De focus ligt op wedstrijden voor renners U17 (nieuwelingen) en U19 (junioren), maar voor bepaalde wedstrijden zal dit ook uitgebreid worden naar U12, U15 en U23 (waar toepasselijk). De clubs kunnen dan renners voorstellen die kunnen deelnemen, naast renners van het plaatselijke team.

Het ITD Team concept houdt voordelen in voor alle betrokken partijen:

       Voor de renner:

  • Mogelijkheid om internationale ervaring op te doen in wedstrijden, om zich zo verder sportief te ontwikkelen.
  • Grotere keuze én alleen die wedstrijden kiezen die perfect passen bij het profiel en het programma van de renner.
  • Een unieke culturele ervaring: door de wielerpassie te delen met leeftijdsgenoten uit andere landen en zo mensen te leren kennen in een internationale context (persoonlijke ontwikkeling).

       Voor de club:

  • Dit uniek samenwerkingsplatform is een toegevoegde waarde voor de club, om zo hun renners nog meer mogelijkheden te bieden.
  • Efficientie: een efficiente manier om deelname aan internationale koersen te organiseren, ook wat kost en logistiek betreft.
  • Flexibel: flexibele manier om aan jeugdwedstrijden deel te nemen met alleen renners die geschikt zijn voor dergelijke wedstrijden.

       Voor de organisatoren:

  • Garantie om een kwalitatief en internationaal getint team aan de start te hebben.

We zijn ervan overtuigd dat deze nieuwe manier van samenwerken de ontwikkeling van jong wielertalent zal stimuleren binnen de deelnemende clubs.

Op onze Facebook pagina (www.facebook.com/ITDTeam) en via de deelnemende clubs kan je de prestaties van het ITD Team op de voet volgen.